Ny butik med shabby chic inredning och möbler!
En trend som biter sig fast i Skandinavien är den så kallade ”Shabby Chic - stilen”, där det enkla vita möter romantik, lantliga möbler och inredning med patina och vintagekänsla.
Sedan starten har vi fått många förfrågningar om just shabby chic möbler och vi är därför mycket glada över att kunna berätta att det inom kort kommer öppnas en syster-butik till Reforma Sthlm! Butiken heter Shabby Home och finns snart på www.shabbyhome.se där ni kan frossa i inredning med denna älskade inredningsstil!
Vad är shabby chic?
Shabby chic-stilen har sina rötter i England och USA och började bli populär under 1980-talet. Under sent 1980-tal fick stilen ett namn. Det var Laura Ashwells som först namngav stilen shabby chic. Hon räknas i mångt och mycket som en guru inom shabby chic-kulturen.
Shabby chic är en mycket paradoxal stil som kan beskrivas på följande sätt:
- Enkel, men ändå utsmyckad och elegant
- Slarvig men ändå prydlig
- Nya saker i gammal stil
Det som i USA kallas shabby chic skiljer sig kanske mycket från det vi i Skandinavien uppfattar som samma stil. Hos oss tenderar stilen att bli mycket mer dominerad av den vita färgen. I USA är det vanligt med mer färger, blommönster och varma toner. Där har stilen mer romantiska drag.
I Sverige förknippas shabby chic ofta med gamla, slitna möbler som målas om i vit nyans (ibland ”shabbas” möblerna, vilket betyder att man genom slipning och dyl. får dem att se mer slitna och skavda ut än vad de egentligen är). Just ommålning är ett stort inslag i denna stil. Man kan måla om alltifrån gamla möbler till metalljusstakar och bruksföremål. Annars är det vanligt att man inreder med gamla svartvita fotografier från sekelskiftet, spets och monogram, zinkföremål, vita byster/statyer, bord och stolar med böljande rokokoformer, mycket ljusa textilier och schabloner, väggtexter.
Hur inreder man i shabby chic-stil?
- Måla väggar, tak och golv i vita nyanser. Golvet kan du med fördel måla schackrutigt (med ljusgråa rutor) eller behålla golvet som det är om du har breda, gamla golvplankor (lacka inte).
- Klä väggar med vit väggpanel, antingen helt eller delvis. Kombinera ev. med en tapet med svagt mönster.
- Gå på loppisar eller auktioner och köp gamla, slitna möbler som går att användas. Grundmåla dessa svarta, för att sedan måla dem vita. När du är klar slipar du fram det svarta en aning – så det ser slitet ut. Läs mer om metoden här.
- Piffa upp gamla möbler du har hemma med ny färg och nya handtag t.ex. Klä hyllplan i vit spets eller byt ut glasrutorna mot ett uppspänt tyg i vit nyans eller klä om dina stolsdynor.
- Inred med sådant du vanligtvis inte skulle ställa inomhus. Visst kan det bli en vacker kontrast med en härlig gammal vattenkanna i zink i vardagsrummet, eller en fin gammal trästege mot väggen. Det där gamla fönstret som du hittade på vinden kanske passar perfekt på väggen som prydnad.
- Låt fantasin flöda. Kombinera nytt med gammalt, slitet med elegant. Se bara till att du inte blandar för många träslag eller färger och att sakerna har någon gemensam nämnare.
- Pyssla gärna själv och skapa vackra strutar med tårtpapper eller gammalt tidningspapper. Vira murgröna runt en ståltråd, forma hjärtan eller cirklar och häng upp på dörrar eller kakelugnen.
- Varje gång du köper en ny sak till ditt hem – fundera på om du tycker den är vacker eller ej. Om du är stolt över dina saker vill du visa upp dem. Ha öppna hyllor i köket, häng upp dina köksverktyg på smidda krokar och förvara dina råvaror i gamla glasburkar mm.
- Hitta originella saker som inte alla andra har. Tyck om dina saker men bli inte nostalgisk. När du tröttnat är det bara att byta ut dem!
Detta passar inte in i shabby chic-stilen
- Skinnsoffor och skinnfåtöljer är svåra att kombinera med denna stil. Lägg en filt eller ett lakan över så ordnar det sig.
- Alltför färgstarka möbler kan få svårt att passa in.
- Panelgardiner med moderna mönster ger ett hårt intryck.
- För mycket retro och 50-talsinredning och shabby chic är nog en svår kombination.
- Möbler i oljad ek kan vara svårt. Bord kan med fördel täckas med en vacker duk.
- Lampor med strama mönster och former
- Furumöbler som inte målas vita eller ljusa
- Alltför mycket tunga möbler i sekelskiftets nystilar kan tynga ner stilen.