Industristilen har slagit ner som en bomb i Sverige och numera kan vi läsa om industrial chic, industriell retro och industrial vintage var och vartannat inredningsmagasin. Efterfrågan på allt som för tankarna till gamla fabrikslokaler eller verkstäder är närmast omättlig och vi suktar efter inredning och möbler med en känsla av vintage, patina och loppis.
Men vad är då egentligen industristil?
Utmärkande är det råa, slitna och opolerade. Typiska material är olika slags metaller som t.ex. zink och plåt, uppblandat med betong och trä. Ofta blandas dessa material i en och samma möbel, så att till exempel ett bord med träunderrede kan ha en skiva av betong.
Något som också är typiskt för industristilen är att det inte finns några bestämda regler för hur möbler ska användas. Saker kan med fördel användas på nya sätt och med nya syften. En gammal dörr behöver till exempel inte bara vara en dörr, utan kan också ses som en del till ett nytt matbord.
Industristilen innefattar framförallt bord, stolar,pallar, lampor, skyltar och detaljer som bokstäver och siffror.
– Den gamla Tolixstolen har kommit tillbaka med full kraft och är mer populär än någonsin. Det är väl den mest ”typiska” möbeln i industristil, säger inredare Magdalena Ahlberg
När det gäller taklamporna så ska de vara stora och helst i färgat eller ofärgad plåt.
Färgskalan är diskret med mycket trä, vitt, stål och betong. Detta kan sedan kompletteras med färgklickar i form av till exempel en gammal färgglad skylt.
Hur uppstod industristilen?
Stilen har sina rötter i den reaktionära så kallade Jugendstilen (eller Art Nouveau, som den också kom att kallas), vilken i sin tur präglades av influenser från den andra industriella revolutionen på 20-talet. Därav inspirationen från gamla fabrikslokaler och verkstäder.
Tips om du vill inreda i industristil
- Blanda upp och utnyttja olika material. Metall och trä går alltid bra ihop, men det måste finnas en känsla av gammalt och ”vintage” i träet, alltså inte någon polerad ek eller furu.
- Återanvänd gamla avlagda möbler på nya sätt!
- Mixa olika typer av möbler. Stolarna runt matbordet behöber t.ex. inte vara likadana utan kan gärna vara av olika typer och modeller och kan till och med blandas upp med t.ex. pallar.