När vi går i husköpartankar el nybyggnadstankar så har vi kanske målat upp drömhuset redan. Man hoppas på att just det där perfekta huset med putsad fasad skall dyka upp eller det lantliga läget med det charmiga äldre huset med träfasad. Antingen vill vi bevara det ofta faluröda eller sätta en ny prägel med annan kulör och kanske byta takets material och annat. Det nybyggda huset är förhoppningsvis genomtänkt både enligt budget och alla önskemål man har. Tänk att få bygga sitt drömhus på sin drömplats och leva där tills man blir gammal. Vi som inte hittar drömhuset eller kan bygga själva enligt önskemål får ist anpassa oss efter vad som kommer ut på bostadsmarknaden och ist försöka renovera där efter. Ofta kan man kanske inte få alla önskemål utan behöver kanske byta tak, fasad el fönster och ist nöja sig med att huset har rätt läge. Ett hus går att förvandla med ganska enkla medel ibland men såklart kräver det arbetskraft och en ekonomiskt utgift men det behöver inte alltid vara jättedyrt.
Endel vill bo i bostadsområden och där genererar tegelfasaderna i alla fall om vi pratar om de äldre gatorna från 70 talet, i de nybyggda kvarteret finns flera alternativ. En tegelfasad är en hållbar fasad och som lätt även piffas till med ny färg, då har man iof gjort att fasaden kräver arbete längre fram igen istället för om man hade låtit den vara. För några år sedan valde många att måla ljusa fasader så tegelfasaderna gick från just tegel till vitt.
Idag upplever jag det som att vi gärna behåller teglet som det är och om vi tänker måla om det så blir det ist i mörkare färgval. Att ha kvar teglet i orginalutseende och ist låta tak, fönster och ytterdörr bytas gör en himla stor skillnad. Att måla sitt hustegel svart och lägga ett modernt grått tak av plåtprofiler kan ge ett helt nytt utseende. Ett äldre hus med stående träpanel, där tänker vi oftast falurött men också där vill många förnya fasaden. Många väljer att byta ut den stående panelen till liggande och då måla vitt ist. Där passar ju alla kulörer på taktegel/betong och även plåt in. Byter vi fönster på det äldre huset på landet finns en hel uppsjö med olika fönsterspröjs, räcker inte alternativen till kan många leverantörer erbjuda sina kunder att designrita efter sitt egna önskemål.
Putsade fasader finns i många olika utföranden , slätputsad fasad är nog populärare än den grovputsade. Framförallt även lättare att måla på. Trenden nu är att behålla själva pusfärgen ist för att måla exvis gult eller vitt över. Ihop med svarta fönster så blir fasaden supertrendig. De vita putsade fasaderna lever såklart vidare, framförallt neråt Skåne där de vita fasaderna med de svarta plåttaken utan överhäng är riktigt charmiga.
De fasaderna som jag tror kommer mer och mer är träfasaderna som man behandlat med järnvitriol . Framförallt ser vi de fasaderna vid vattnet, dom smälter in så bra i naturen till både bergsklippor och skog. I bostadsområdena sticker dessa fasader verkligen ut och passar nästan inte in pga att de fortfarande är så få i majoritet. Men jag tror att fler och fler väljer just denna fasad just för harmonin som ofta ses tillsammans med arkitekturen och den grå nyansen. Vi har blivit mycket mer neutrala vad gäller färgval . Nästan inga nybyggda hus målas i blått, rött eller gult längre. Vi gillar mer natur och jordnära färger.¨
Något som livar upp husets fasad och utsida är husets entrédörr. Där gillar vi att bryta av mot fasadkulören. Vi ser att de rejäla trä/teakdörrarna kommer tillbaka igen. Men vi gillar också de svarta, grå och kanske till och med en ännu mera färgsatt ytterdörr. På de lite mer lantliga husen blir de gröna dörrarna så harmoniska.
En teakdörr ihop med en svart husfasad bryter av snyggt. De ljusgrå dörrarna passar mot ett ljust putsat hus. Vi väljer att ha ljusinsläpp i både dörr och sidofönster. En entré vill vi göra välkomnande. På de äldre lantliga husen pryds dörrarna gärna med kransar efter årstiden medan till de nybyggda mer designade, stilrena husen ställer vi ist en rejäl kruka vid entrén med en fin buske eller ett olivträd i.
Hussiffran har fått ta rejäl yta de senaste på fasaderna. Inte bara siffror utan också bokstäver. Ist för siffran 11 har flera valt att skriva just ELVA med bokstäver. De tillverkas i både trä, plåt och plexiglas. I alla kulörer beroende på husets kulör. Storleken varierar från lagom till extremt. Iögonfallande absolut men det är långt ifrån alla husfader som det klär. Emaljskyltarna är en snygg detalj på de äldre husen. Där får de stora fasadbokstäverna hålla sig borta.
Vi vill gärna låta lysa upp våra hus. Allt från nockbelysning till att belysningen placeras direkt på väggarna eller hängande från stuprännan. Vi belyser åt alla möjliga håll både uppåt och nedåt och sidled. Vi väljer alla olika. Endel placerar nockbelysningen rakt ner mot fönstren medan andra vill låta ljuset skina mellan fönsterpartierna.
Lamporna som placeras på väggpanelen lyser fint mot väggen men kan också placeras för att lysa upp mot en specifik placerad uteväxt intill väggen eller exvis husets fasadsiffra. Stor skillnad gör det att ha belysning eller inte. Sen är lagom alltid bäst!
Våra terasser/altaner och uteplatser byggs både i större format och utsträckning. Där finns olika alternativ på golv. Att gjuta en platta i betong , lägga marksten, markplattor eller trall. Trallen finns i olika utföranden och material och går lätt att välja färg/nyans om man vill att det ska passa ihop perfekt med huset. Bara att använda pigmenterad olja. Till uteplatsen byggs staket i olika utföranden. De liggande ribborna har genererat och målas nog lika ofta vita som svarta, att behålla dom i sin naturliga träfärg är också inne. Vill man ha ett vindskydd så sätter man ist upp glasräcke. Finns både i klart och rökfärgat glas och med olika matthet. Markstenen la vi massor av för 10-15 år sedan men den senare tiden väljer vi mest större plattor. I exvis granit eller betong.
Vem vill inte ha en fin inbjudande gång av stora markplattor till en snygg entrédörr på en snygg upplyst fasad?
---
Skribent: Erica Westman, Styleica